Vivendes i poblats
Les cases egípcies es construïen amb murs d´atovó, elaborat amb fang del Nil, que a les més riques es mesclava amb tires de lli. Després les parets es blanquejaven, per a minorar la calor del sol.
Les cases solien tindre planta rectangular, una porta d´acces de fusta; finestres molt reduïdes i elevades per a evitar la calor, i un orifici al sostre perquè circulara l´aire. Algunes tenien latrina, que acabava en un pou profund; aquest es netejava cada cert temps, i el contingut s´assecava al sol i s´usava com a adob.
El sostre es feia amb troncs de palmera lligats i un entrellaçat de palmes, que es cobria amb un aglomerat de fang. Damunt d´aquest es feia una terrat, que s´usava com a magatzem i per a dormir en a les nits caloroses. S´hi accedia per una escala exterior i solia tindre un cobert de branques de palmera.
El poblat de Set Maat.
El poblat de Set Maat, l´actual Deir el-Medina, va ser constrüit al començament de l´Imperi Nou per ordre del faraó Tutmosis I (1504-1492 aC). Va ser usat com a lloc de residència pels obrers i artesans que treballaven en la construcció dels hipogeus excavats a la pròxima Vall desl Reis.
Estava rodejat per una muralla i diviit per un carrer principal, i les cases tenien les parets d´atovó, una sola planta i sostre pla. Al nord-oest de la ciutat, als costat de les muralles, se situava la necròpolis, lloc de soterraments.
Casas i pobles de l´Actic Egipte
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada