dimarts, 29 de març del 2016

Les etapes històriques

El naixement de la civilizatció egipcia

Cap al 5000 aC, les poblacions neolítiques assentades a la vall del Nil van apendre a preveure i controlar la inundació anual del riu. Van reatlizar obres de drenatge, dessecant el marenys pantanosos; van construir canals per al reg, que va a augmentar les terres de cultiu. Tot això, va fer possible el desenvolupament de l´agricultura y l´augment de la població. Els poblats neolitics es van convertir en ciutats independendents.


Les etapes históriques

Paleta de Narmer
Cap al 3100 aC, el llegendari rei Menes o Narmer va unificar en un sol regne els territoris de l´Alt y del Baix Egipte. Començava així la história de la civilizatció egípcia, que s´ha dividit en diverses etapes, separades por períodes intermedis de decadència interna o dominació extrangera.

 Aquestes etapes són:
  • Imperi Antic (3100-2181 aC). La capital va ser Memfis. Es van construir les grans piràmides, com les de Kheops, Kefren i Micerí.
  • Imperi Mitjà (2055-1795 aC). La capital es va traslladar a Tebes, i Egipte es va estendre cap al sud amb la conquesta de Núbia.
  • Imperi Nou (1550-1069 aC). Es va mantindre la capital a Tebes i es va conquerir Síria i Palestina. En aquesta etapa van regar faraons coneguts, com Amenofis IV (Adhenaton), Tutankamon, Ransés II etc.
  • Baix Imperi (715-31 aC). Egipte va entrar en decadència i va ser dominat per pobles extrangers, com els assiris, els babilonis, els perses i els grecs.
Finalment, l´any 31 aC, va ser annexat pels romans.
Pots completar la informació sobre l´evolució de l´Antic Egipte amb aquest flash del profesor Isaac Buzo.




Ferramentes Web per a fer un eix cronològic





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada