dimecres, 30 de març del 2016

L´organització política i social

L´ organizatció política           



El rei egipci va adoptar el títol de faraó. Va se considerat l´encarnació terrestre del déu del cel, Horus; per això rebia culte, a fi de que mantinguera l´inundació del Nil i l´odre social. El faraó va concentrar els poders polític, militar i religiós.
  • Com a rei o cap polític, governava, és a dir, feia les lleis, jutjava, inspeccionava les obres hiràuliques, organitzaba les seues immenses propietats agrícoles, i controlava la recaptació d´impostos i els comerç exterior.
  • Com a cap militar, dirigia l´exèrcit.
  • Com a cap religiós, ordenava la construcció de temples per fer ofrenes als déus.




Una societat molt jerarquitzada



La societat egípcia es dividia en diversos grups socials:
  • El nivell superior incloïa al faraó, la seua família, els nobles i els sacerdots. Tots ells eren propietaris de grans extensions de terra. 

El nobles exercien excercin el càrrecs més alts de l´admnistració, ministres, gobernadors de les províncies, oficials del exèrcit, etc.
Els sacerdots s´encarregaven e realitzar el culte als déus, conservar els temples i administrar les seues extenses propietats.
  • El nivell intemedi el formaven els comerciants i artesans enriquits i els nombrosos escribes. Aquets últims, eren quasi els únics que sabien llegir i escriure; per aquest motiu, redactaven documents i portaven les comptes del palau i els temples.
  • El nivel inferior estava compost majoritàriament por camperols,que cultivaven les terres del faraó, dels nobles o dels sacerdots. Junt amb ells estaven els artesans, els artesans, els soldats i els servents.


  • Els esclaus eran escassos i majoritàriament extrangers, eren els més desfavorits.


3 comentaris: