dissabte, 7 de maig del 2016

L´art egipci



L´arquitectura



Temple de Karnak 
Temples i tombes són les grans creacions de l'arquitectura egípcia. La pedra tallada en grans blocs regulars (carreus) és el material constructiu principal. L'arquitectura egípcia és arquitravada (coberta planal). El element sustentant és la columna. Les mesures colossals i l‘allindament donen a aquesta arquitectura la seua monumentalitat característica. 


Els temples



Una llarga avinguda flanquejada per animals sagrats conduïa a l'entrada, formada per dos grans pilons disposats en talús i precedits per obeliscs. S'accedia a la part pública del temple, un pati obert porticat (sala hípetra) des d'on una porta secreta comunicava amb la part privada (sala hipòstila i santuari) on només els sacerdots hi tenien accés.

Entre els temples  cal esmentar els de Karnak i Luxor






Una altra variant del temple religiós és el speos o temple excavat a la roca (Abu Simbel).
















Tombes

A Egipte es creia en la supervivència després de la mort, fet que va donar una gran importància als ritus i a les construccions funeràries.

Mastabes, piràmides i hipogeus són les formes que adoptaren els enterraments. Al seu interior guardaven la cambra funerària i, amb el temps, s'ampliaren amb extensos corredors i cambres adornades ricament amb pintures i relleus.







Gizeh és el conjunt funerari més espectacular, està  l'integrat per les piràmides de Keops, de 146,70 metres d'altura, Kefrèn, amb la famosa esfinx del faraó, Micerinos i sis més de xicotetas.






L´escultura


Té un paper funerari. Constitueix el doble en que s'havia d'encarnar el difunt; per això utilitzaven pedres dures, formes compactes, la idealització de l'individu en la seva plenitud i una actitud reposada. Per això, en llengua egípcia, l'escultor era precisament "el-que-manté-la-vida".
Ja en els primers retrats coneguts s’hi trobem una gran simplicitat i solemnitat: l'escultor només s'ha fixat en les coses essencials.

Pots completar la informació sobre l´escultura egipcia en aquest flash del professor Isaac Buzo



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada