dissabte, 7 de maig del 2016

L´escriptura egícia

L´escriptura


Fa més de 5.000 anys, egipcis i mesopotàmics van ser els primers en utilitzar l´escriptura. Fet tan important com el domini del foc o el desenvolupament de l'agricultura. Gràcies a ella es van produir una gran quantitat d'obres literàrias,religioses,científicas y técniques. Els historiador consideren el seu naiximent com l´origen de la Història.

L´escriptura egícia s´anomena jeroglífica, trobem tres passos en la seua evolució.
  • pictogrames, dibuixos que signifiquen els objetes que representen.
  • ideogrames,  dibuixos que  representen una idea lligada al dibuix. 
  • fonogrames, finalment els dibuixos representen sons, es a dir fonogrames.




Thot, el deu de la magia, la ciència i  la saviesa va ser el creador de la escriptura per als egipcis antics. Es representava amb cos d´home i cap d´ibis (ocell sagrat)





Mots pocs savien llegir i ecriure, a soles els sacedots i els ecribes. El escriba era el funcionari que havia aprés l´art de l´escriptura i el càlcul. Les seues funcions eren: registrar impostos, portar els arxius del faraó i dels temples, copiar textos, etc. Estaven molt bé considerats socialment.





 Escrivien en les parets de temples i tombes i  sobre papir. El papir és una planta que creix a la riba del Nil, els collien, tallaven les tiges en làmines  fines, que es creuaven formant un teixit.






L´escriptura jeroglífica es va usar a Egipte durant més de 3000 anys. Però va caure en desús i en l´oblit. Aquesta situació es va mantenir fins a principis del segle XIX, en què els jeroglífics van ser dexifrats pel francés Champollion, gràcies al estudi de la Pedra Rosseta, mitjançant la comparació dels simbols dels tres sistemes d´escriptura diferents. És  un text escrit per part de sacedots en honor del faraó.







Si vols saber més sobre l´escriptura jeroglífica puntxa ací.
I en aquest enllac pot accedir al teu nom com si l´haguera escrit un escriba.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada