dimarts, 12 d’abril del 2016

La vida desprès de la mort

El judici d´Osiris


Els egipcis creien en l´existencia d´una vida després de la mort. Per a accedir, el difunt havia de superar el Judici d´Osiris, un tribunal format per déus i presidit per Osiris. 

Judici d´Osiris



En el judici, el déu Anubis col.locava el cor del difunt sobre un dels dos plats d´una balança, i en l´altre, la ploma de la deessa Maat, que simbolitzava la justícia i la veridat.


Mentrestant, els déus preguntaven al difunt sobre la seua conducta en vida, i, segons les respostes, el pes del cor augmentava o disminuïa. Si el pes del cor era menor que el de la ploma, el difunt era recompensat amb la vida eterna, Si l´ànima era culpable, el cor del difunt era devorat per Ammit, una criatura d´aspecte monstruós.

Libres dels morts
Els sacerdots egipcis van desenvolupar fórmules per a ajudar el difunt en el viatge al més enllà. Les mes conegudes són les recollides en el Llibre dels Morts, que indicava tot el que l´ànima havia de fer i dir per a superar amb èxit el Judici d´Osiris










Per a poder gaudir de la vida eterna, era necessari que el cos romanguera íntegre i incorrupte. Els egipcis creien que l´ésser humà estava compost de tres elements: el cos físic; el ba o ànima, i el ka o energia vital. Aques últim es considerava el doble inmaterial del cos. En el més enllà, el ka i el ba havien de disposar d´aliments i beguda.


Per això, era necessari sotmetre el cos del difunt al procés de momificació que durava 40 díes.




1. L´embalsamador extreia el cervell del difunt, a través de les fosses nasals, amb un ganxo de metall.








2. Practicava una incisió en un costat del cadàver amb un ganivet i n´extreia tots els òrgans excepte el cor i els renyons.
3. Guardeveb els òrgans en uns recipients especials: els vasos canopis. Les tadores dels vasos representaven els quatre fills del déu Horus.
4. Omplien el cos amb mirra, canella i perfums. Posterioment conbrien el cadàver a cristalls salins (natró o sal blanca) i deixaven a ssecar durant 40 dies.

5. Embolicaven el cadàver amb unes quantes capes de benes, entre els quals col.locaven amúlets, com escarabeus; i joies, com collars, braçalests i anells.
 6.  Per últim, depositaven la mòmia en un taüt que tenia forma de figura humana decorat amb pintures de colors brillants.





2 comentaris: