diumenge, 10 d’abril del 2016

Vivendes i poblats a l´Antic Egipte




Vivendes i poblats



Les cases egípcies es construïen amb murs d´atovó, elaborat amb fang del Nil, que a les més riques es mesclava amb tires de lli. Després les parets es blanquejaven, per a minorar la calor del sol. 



Les cases solien tindre planta rectangular, una porta d´acces de fusta; finestres molt reduïdes i elevades per a evitar la calor, i un orifici al sostre perquè circulara l´aire. Algunes tenien latrina, que acabava en un pou profund; aquest es netejava cada cert temps, i el contingut s´assecava al sol i s´usava com a adob.









El sostre es feia amb troncs de palmera lligats i un entrellaçat de palmes, que es cobria amb un aglomerat de fang. Damunt d´aquest es feia una terrat, que s´usava com a magatzem i per a dormir en a les nits caloroses. S´hi accedia per una escala exterior i solia tindre un cobert de branques de palmera.







La grandària i el mobiliari depenien del nivell social. Les vivendes més pobres tenien un sol pis i els mobles eren escassos: algun bagul, cadires o tamborets baixos i estores de canya al terra per a dormir. Les dels grups adinerats podien tindre dos pisos, i dosposaven d´habitacions per a la família i els servidors, magatzems, jardins amb palmeres, i estanys amb flors de lotus i peixos. El mobiliari era senzill, incloïa llits de fusta, cadires, taules, baguls i estores.








El poblat de Set Maat. 


El poblat de Set Maat, l´actual Deir el-Medina, va ser constrüit al començament de l´Imperi Nou per ordre del faraó Tutmosis I (1504-1492 aC). Va ser usat com a lloc de residència pels obrers i artesans que treballaven en la construcció dels hipogeus excavats a la pròxima Vall desl Reis.




Estava rodejat per una muralla i diviit per un carrer principal, i les cases tenien les parets d´atovó, una sola planta i sostre pla. Al nord-oest de la ciutat, als costat de les muralles, se situava la necròpolis, lloc de soterraments.









Casas i pobles de l´Actic Egipte






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada